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Personal

Juan Pablo Martinez Castillo

Cargo Investigador(a) – Rayentué
Título(s) Ingeniero Agrónomo
Teléfono (72) 2 521686
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Publicaciones

  1. Alfaro JF, Farias K, Molinett S, Sagredo B, Lutts S, Martínez JP. 2021.Effect of the salt-tolerant clonal rootstock on antioxidant activities in "Old Limachino Tomato" plants under saline stress conditions. Congress Plant Biology 2021. July 19 -23. USA. Powered by ASPB.
  2. Blanchard-Gros R, Bigot S,Martinez JP, Lutts S, Guerriero G, Quinet M. 2021. Comparison of Drought and Heat Resistance Strategies among Six Populations of Solanum chilense and Two Cultivars of Solanum lycopersicum. Plants: 10.3390/plants10081720.
  3. Martinez JP, Medina FS, Ruiz R, Méndez AM. 2021. Importancia de la producción de hortalizas bajo condiciones de invernadero. Red Agricola Nº 123 (Octubre-Noviembre 2021): 48-49
  4. Martínez JP, Farias K, Millas P, Tejos R, Handford M, Stange C. 2021. Effect of the rhizobacteria Bacillus amyloliquefaciens on growth and physiology in tomato under saline stress conditions. LXIV Reunión Anual Sociedad de Biología de Chile-XXVII Reunión Anual Sociedad de Ecología de Chile-XXXII Reunión Anual Sociedad de Botánica de Chile, 24-25-26 noviembre 2021.
  5. Martinez JP, Farias K, Salinas L, Badilla D, Lizana C, Sagredo B, Molinett S, Quinet M, Lutts S.2020.-Effect of salt-tolerant rootstock issued from an interspecific cross between cultivated and wild relative halophyte tomato on physiological parameters in "Old Limachino Tomato" plants under saline stress conditions. Plant Biology 2020 Worldwide (PB 2020), an online conference organized by the American Society of Plant Biologists (ASPB), Washington, DC, USA. July 27-31.DOI 10.46678 / PB.20.1053049
  6. Martínez J.P.; Rosales, C.; Salinas, L.; Farías, K.; Lizana, C. ; Quinet, M. ; Lutts, S. ; Tan M.L.4. Micropropagación de un portainjerto inia tolerante a la salinidad creado a partir del cruce entre Solanum lycopersicum y Solanum chilense. 70º Congreso Agronómico Formación Agronómica para el 2030 Tradición y Futuro. Santiago, Chile, 7-9 de Enero de 2020
  7. Martínez JP y Muena V. 2020. Tomate Limachino Antiguo. Centro Regional de Investigación INIA La Cruz. Boletín INIA Nº: 434: 140 p.
  8. Martínez JP, Farías K, Salinas L, Céspedes C y Muena V. 2020. Manejos agronómicos sustentables para el cultivo del Tomate Limachino Antiguo. Capítulo 2. En: Tomate Limachino Antiguo. Centro Regional de Investigación INIA La Cruz. Martínez JP y Muena V (Eds). Boletín INIA Nº: 434: 140 p.
  9. Martínez JP, Farías K, Salinas L, Freixas A, Fuentes L, Loyola N. 2020. Productividad y calidad específica del fruto Tomate Limachino Antiguo. Capítulo 4. En: Tomate Limachino Antiguo. Centro Regional de Investigación INIA La Cruz. Martínez JP y Muena V (Eds). Boletín INIA Nº: 434: 140 p.
  10. Martínez JP, Farías K, Tejos R, Stange C. 2020. Bacillus amyloliquefaciens como bioestimulante en tomate. Especial Hortalizas/ Nutrición-Octubre. Red Agrícola Nº 115: 22-23
  11. Martínez JP, Defilippi B, Farías K, Sagredo B. 2020. Utilización de portainjertos resistentes a la salinidad en Tomate. Especial Hortalizas-Octubre. Red Agrícola Nº 115: 32-33.
  12. Bigot S, Martinez JP, Lutts S, Quinet M. 2020. Comparison of salinity response of the cultivated tomato (Solanum lycopersicum) and its wild relative Solanum chilense during reproductive stage.. 70º Congreso Agronómico Formación Agronómica para el 2030 Tradición y Futuro. Santiago, Chile, 7-9 de Enero de 2020
  13. Blanchard-Grosa R, Martinez JP, Lutts S, Quinet M. 2020. Comparison of drought and heat resistance strategies among six populations of Solanum chilense and two cultivars of Solanum lycopersicum.70º Congreso Agronómico Formación Agronómica para el 2030 Tradición y Futuro. Santiago, Chile, 7-9 de Enero de 2020
  14. Ávila-Valdés A., Quinet M., Lutts S., Martínez J.P., Lizana X.C.2020. Tuber yield and quality responses of potato to moderate temperature increase during Tuber bulking under two water availability scenarios. Field Crops Research,Volume 251, June 2020, 107786. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2020.107786. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2020.107786
  15. Martinez JP, Jana C, Muena V, Salazar E, Rico JJ, Calabrese N, Hernández J, Lutts S, Fuentes R. 2020. The recovery of the Old Limachino Tomato: history, findings, lessons, challenges and perspectives”In: Agriculture Value Chain - Challenges and Trends in Academia and Industry. RUC-APS Volume 1. Eds. J Hernandez and Janusz Kacprzyk (Herausgeber)XI, 120 Seiten 2020/ 1st ed. 2021. Springer International Publishing (Verlag). 978-3-030-51046-6 (ISBN).
  16. Martínez JP, Fuentes R, Farias K, Lizana C, Alfaro JF, Fuentes L, Calabrese N, Bigot S, Quinet M, Lutts S.2020. Effects of saline stress on fruit antioxidant capacity of wild (Solanum chilense) and domesticated (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) tomatoes. Agronomy, 10, 1481; doi:10.3390/agronomy10101481
  17. Fernández R. Kebbas S, ; Blanchard-Gros R, Dailly H, Renard ME, Bigot S, Quinet M, Lutts S, Martínez JP, Lizana C.2020.Antioxidant and molecular characterization of three native varieties and two commercial varieties of potato (Solanum tuberosum), at field conditions. XXXI Reunión anual de la Sociedad de Botánica de Chile. 27 Noviembre, 4 y 11 de Diciembre, 2020. Congreso virtual, www.socbotanica.cl
  18. Martínez JP, Farías K. Ruiz R. 2020. Importancia del control de variables ambientales en invernaderos para la producción de hortalizas.Instituto de Investigaciones Agropecuarias. Informativo INIA Nº 36: 4 p.
  19. Martinez JP, Farias K, Salinas L, Badilla D, Rosales C, Molinett S, Lizana C, Sagredo, B, Quinet M, Lutts S. 2019. Effect of salt-tolerant rootstocks issued from interspecific cross between cultivated and wild relative halophyte tomato on vegetative growth and physiological parameters in "Old Limachino Tomato" plants under saline stress conditions. XLIII annual meeting of the Chilean Biochemistry and Molecular Biology Society (SBBMCh)-XIV annual meeting of Chilean Society of Plant Biologist (CSPB). Hotel Gavina-IquiqueOctober 8 to 11, 2019.
  20. Alfaro F, Martinez JP, Molinett S, Gharbi E, Zhou MX, Dailly H, Seeger M, Ramirez I, Dorta F, Avila A, Lutts S. Tolerant INIA tomato rootstock decrease damage in Old Limachino Tomato (OLT) plant during attack of phytopathogem Pseudomonas syringae pv. Tomato (Pst). XLIII annual meeting of the Chilean Biochemistry and Molecular Biology Society (SBBMCh)-XIV annual meeting of Chilean Society of Plant Biologist (CSPB). Hotel Gavina-Iquique, Chile- October 8 to 11, 2019.
  21. Blanco C. y Martinez J.P. 2019. Lechuga: Nutrición nitrogenada en lechuga para condiciones de cultivo en campo. En: Blanco, C. (Ed.). Aspectos Técnicos de cultivo, riego y nutrición en lechuga, tomate y melón para la zona central de Chile. Santiago, Chile. Instituto de Investigaciones Agropecuarias, INIA. Boletín INIA 406: 22 - 32 pp.
  22. Martínez J.P, Farías K., Salinas L., Blanco C. 2019. Tomate: Nutrición y fertilización en tomate injertado. EN:Blanco M., Carlos. 2019. Aspectos técnicos de cultivo, riego y nutrición en lechuga, tomate y melón para la zona central de Chile. Santiago, Chile. Instituto de Investigaciones Agropecuarias, INIA. Boletín N° 406: 51 - 65 pp.
  23. Bernales M, Monsalve L, Ayala-Raso A, Valdenegro M, Martínez JP, Travisany D, Defilippi B, González-Agüero M, Cherian S, Fuentes L. 2019. Expression of two indole-3-acetic acid (IAA)-amido synthetase (GH3) genes during fruit development of raspberry (Rubus idaeus Heritage).Scientia Horticulturae 246 (2019) 168–175. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.09.077
  24. Quinet M, Angosto T, Yuste-Lisbona FJ, Blanchard-Gros R, Bigot S, Martinez JP, Lutts S. 2018.Tomato Fruit Development and Metabolism. Frontiers in Plant Science 10:1554. doi: 10.3389/fpls.2019.01554
  25. Martínez JP, Sagredo B, Molinett S, Martinez J, Morales L. 2019. Portainjertos en tomate fresco en Chile para mitigar los efectos del cambio climático. Diciembre 2019. Red Agrícola Nº 108: 72-75.
  26. Martínez J.P., Salinas L., Farías K., Blanco C. 2018.Evaluación de cuatro porta-injertos sobre crecimiento en biomasa, contenido y extracción mineral en tomate fresco.LXIX Congreso Agronómico de Chile y XVI Congreso de la Sociedad Chilena de Fruticultura PUNTA ARENAS 14 -15 y 16 de Noviembre 2018.
  27. Montenegro, Iván; Madrid, Alejandro;Cuellar, Mauricio;Seeger, Michael;Alfaro, Juan Felipe;Besoain, Ximena ;Martínez, Juan Pablo;Ramirez, Ingrid; Olguín, Yusser; Valenzuela, Miryam. 2018. Biopesticide Activity from Drimanic Compounds to Control Tomato Pathogens. Molecules 2018, 23(8), 2053; https://doi.org/10.3390/molecules23082053
  28. Blanco C; Martínez JP, Corradini F, Antúnez. 2018.ASPECTOS TÉCNICOS DE MANEJO AGRONÓMICO EN LECHUGA PARA LA ZONA CENTRAL DE CHILE. RED AGRICOLA 96: 94-98
  29. Martínez JP, Salinas L, Farías K, Blanco C. 2018. Nutrición en tomate fresco injertado. Red Agricola 98: 22-24.
  30. Bernales M, Monsalve L, Ayala-Raso A, Valdenegro M, Martínez JP, Travisany D, Defilippi B, González-Agüero M, Cherian S, Fuentes L. 2019. Expression of two indole-3-acetic acid (IAA)-amido synthetase (GH3) genes during fruit development of raspberry (Rubus idaeus Heritage).Scientia Horticulturae 246 (2019) 168–175. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.09.077
  31. Martinez JP, Muena V, Salinas L, Salazar E, Freixas A, Fuentes R. 2018. Recuperación del tomate limachino antiguo para la agricultura familiar campesina. Tierra Adentro Nº 110: 24-27
  32. Alfaro JF, Martínez JP, Gharbi E, Zhou MX, Dailly H, Ramirez I, Dorta F, Ávila A, Lutts S, Seeger M. 2018. EFFECT OF THE INIA ROOTSTOCK ON THE PHYSIOLOGICAL DEFENSE MECHANISM TO THE INFECTION OF PSEUDOMONAS SYRINGAE PV TOMATO IN THE OLD TOMATO LIMACHINO GRAFTED PLANT . XII Reunión de Biología Vegetal (RBV). Hotel Enjoy de Puerto Varas, 3- 6 de diciembre 2018, Puerto Varas, Chile.
  33. Bigot S, Blanchard-Gros R, Martinez JP, Lutts S, Quinet M. 2018. Comparison of drought resistance strategies among six populations of Solanum chilense. XII Reunión de Biología Vegetal (RBV). Hotel Enjoy de Puerto Varas, 3- 6 de diciembre 2018, Puero Varas, Chile.
  34. Vromman D, Martínez JP, Kumar M, Šlejkovec Z, & Lutts S. 2018. Comparative effects of arsenite (As(III)) and arsenate (As(V)) on whole plants and cell lines of the arsenic-resistant halophyte plant species Atriplex atacamensis.Environmental Science and Pollution Research, https://doi.org/10.1007/s11356-018-3351-x
  35. Martinez JP, Salinas L, Corradini F. 2017. Nutrición y fertilidad en tomate bajo condiciones de invernadero. 20-30 p. In: Manual de cultivo deltomate bajo invernadero. Torres A (Ed.). Boletín INIA Nº 12. Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA), ISSN 0717 - 4829 Santiago 112 p
  36. Martinez JP, Salinas L. 2017. Conducción y poda en tomate bajo condiciones de invernadero. 80-89 p. In: Manual de cultivo deltomate bajo invernadero. Torres A (Ed.). Boletín INIA Nº 12. Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA), ISSN 0717 - 4829 Santiago 112 p
  37. Lizana C, Avila A, Tolaba Ab, Martinez JP. 2017 Field responses of potato to increased temperature during tuber bulking: Projection for climate change scenarios, at high-yield environments of Southern Chile. Agricultural and Forest Meteorology 239: 192–201
  38. GHARBIA E, C, MARTÍNEZ JP, BENAHMED H, HICHRI I, DOBREV PI, MOTYKA V, QUINET M, STANLEY LUTTS, 2017. Phytohormone profiling in relation to osmotic adjustment in NaCl-treated plants of the halophyte tomato wild relative species Solanum chilense comparatively to the cultivated glycophyte Solanum lycopersicum. Plant Science 258: 77–89. http://dx.doi.org/10.1016/j.plantsci.2017.02.006.
  39. VROMMAN D, MARTÍNEZ JP, LUTTS S. 2017. Phosphorus deficiency modifies As translocation in the halophyte plant species Atriplex atacamensis. Ecotoxicol Environ Saf. 2017 May;139:344-351. doi: 10.1016/j.ecoenv.2017.01.049. Epub 2017.
  40. Gharbi, Emna; ·Martínez, Juan Pablo; Benahmed, H; Dailly, H.; Quinet, Muriel; Lutts, Stanley. 2017. The salicylic acid analog 2,6-dichloroisonicotinic acid has specific impact on the response of the halophyte plant species Solanum chilense to salinity. PLANT GROWTH REGULATION, 82:517-525.DOI 10.1007/s10725-017-0278-z
  41. Gharbi E, Lutts S, Marti´nez JP, Benahmed H, Dobrev PI, Motyka V, Quinet M. 2017. PHYTOHORMONE PROFILING IN NACL-TREATED PLANTS OF THE HALOPHYTE TOMATO WILD RELATIVE SOLANUM CHILENSE COMPARATIVELY TO THE CULTIVATED GLYCOPHYTE SOLANUM LYCOPERSICUM. XIV Solanaceae and 3rd Cucurbitaceae. SOLCUC-2017- Joint Conference-3-6 September.,Valencia, España. pág. 123.
  42. Farías K, Martínez JP, Muena V, Salinas L, Alfaro F, Loyola N, Fuentes R, Lutts S. 2017.Efecto del porta-injerto INIA sobre la calidad del Tomate Limachino Antiguo bajo condiciones de invernadero en la Región de Valparaíso. 68° Congreso Agrono´mico de Chile y 15° Congreso de la Sociedad Chilena de Fruticultura, realizado entre el 18 y 20 de Octubre de 2017 en el Hotel Enjoy, Coquimbo, Chile.
  43. Alfaro JF, Martínez JP, Lutts S, Michael Seeger.2017. Efecto del Portainjerto INIA sobre el mecanismo de defensa de la planta de tomate Limachino Antiguo durante ataque de la bacteria fitopatógena Pseudomonas syringae pv. tomato. 68° Congreso Agrono´mico de Chile y 15° Congreso de la Sociedad Chilena de Fruticultura, realizado entre el 18 y 20 de Octubre de 2017 en el Hotel Enjoy, Coquimbo, Chile.
  44. Martinez JP, Salinas L, Muena V, Salazar E. 2016, Obtenciín de semillas de Tomate Limachino. icha Técnica Nº 17:1-2
  45. VROMMAN D, PATERNOSTRE B, BRICEN~O M, TEIXEIRA-CARDOSO C, VANHECKE N, KUMAR M, MARTI´NEZ JP, LUTTS S. 2016.- Arsenic Distribution in Shoots of theHalophyte Plant Species Atriplex atacamensis Growing in an Extreme Arid Mining Area from Northern Chile. J Bioremed Biodeg 7: 349.
  46. GHARBI E, MARTI´NEZ JP, BENAHMED H, FAUCONNIER ML, LUTTS S, QUINET M. 2016. Salicylic acid differently impacts ethylene and polyamine synthesis in the glycophyte Solanum lycopersicum and the wild-related halophyte Solanum chilense exposed to mild salt stress. Physiol Plant. 2016 23. doi: 10.1111/ppl.12458.
  47. Martinez JP, Muena V, Freixas A, Salinas L, Salazar E, Fuentes R. 2016. Recuperación del Tomate Limachino para la Agricultura de la Cuenca de Limache. Red Agricola 79: 76-78.
  48. Martinez, Juan Pablo; Farias, Karen; Salinas, Luis; Muena, Victoria; Alfaro, Juan-Felipe; Gutierrez, Matias; Fuentes, Lida; Fuentes, Raul; Loyola, Nelson; Lutts, Stanley: 2016. EFFECT OF ROOTSTOCK ON FRUIT QUALITY IN OLD LIMACHINO TOMATO UNDER GREENHOUSE CONDITIONS IN THE REGION OF VALPARAISO. XI REUNIÓN DE BIOLOGÍA VEGETAL. Hotel Termas de Chillán , 28 noviembre al 1 de diciembre 2016
  49. Gutierrez M, Martínez JP, Alfaro JF, Farías K, Fuentes L, Fuentes R, Lutts S. 2016. EFFECT OF SALINE STRESS ON ANTIOXIDANT CAPACITY IN FRUITS OF TWO TOMATO GENOTYPES: WILD TYPE AND CHERRY CULTIVAR. XI REUNIÓN DE BIOLOGÍA VEGETAL. Hotel Termas de Chillán , 28 noviembre al 1 de diciembre 2016
  50. Alfaro, Juan F., Martinez, Juan P, Salinas Luis, Gutierrez Matias, Fuentes, Raul, Quinet Muriel4, Lutts Stanley. 2016. GETTING CHILEAN TOMATO ROOTSTOCK USING INTERSPECIFIC CROSS BETWEEN WILD (CHILENSE SOLANUM SOLANUM LYCOPERSICUM) AND CULTIVATED (TOMATO TOLERANT TO ENVIRONMENTAL STRESSES.XI REUNIÓN DE BIOLOGÍA VEGETAL. Hotel Termas de Chillán , 28 noviembre al 1 de diciembre 2016
  51. Martínez, J.P., Corradini, F., Salinas L. y Blanco C. 2016. Efecto del porta-injerto sobre crecimiento en biomasa, contenido y extracción mineral en tomate fresco.67° Congreso de la Sociedad Agronómica de Chile “Agricultura Sustentable en época de transformaciones globales” Santiago, 29 de Noviembre al 02 de Diciembre 2016
  52. Martínez, J.P. Jara C. Salinas L., Farías K., Muena V y Fuentes R. 2016. Efecto de la fertilización (convencional y compost) sobre la productividad y calidad de Tomate Limachino Antiguo y Larga Vida bajo condiciones de invernadero en la cuenca de Limache. 67° Congreso de la Sociedad Agronómica de Chile “Agricultura Sustentable en época de transformaciones globales” Santiago, 29 de Noviembre al 02 de Diciembre 2016
  53. Gharbi E, Martinez JP, Benahmed H, Lepoint G, Vanpee B, Quinet M, Lutts S. 2016. Inhibition of ethylene synthesis reduces salt-tolerance in tomato wild relative species Solanum chilense. Journal of Plant Physiology.http://dx.doi.org/10.1016/j.jplph.2016.12.001
  54. Martínez J.P., Muena V., Salinas L., Freixas A., Farías K., Loyola, N., Fuentes R. Efecto del uso de portainjerto INIA sobre el sabor de fruto de Tomate Limachino (Solanum lycopersicum) en relación al tomate de larga vida. Presentación poster. 66° Congreso Agronómico SACH y 13° SOCHIFRUT. 17 al 20 de noviembre. Valdivia. Chile.
  55. Alfaro J.F., Martínez J.P.,Molinett S., Seeger M., Effect of the use of tomato INIA rootstock on defense mechanisms grafted plant antioxidants Limachino variety during infection Pseudomonas syringae pv. Tomato. Presentación poster . X Reunión de Biología Vegetal, Valdivia, 1-4 diciembre 2015.
  56. Fuentes L, Valdenegro M, Gómez MG, Ayala-Raso A, Quiroga E, Martínez JP, Vinet R, Caballero E, Figueroa CR.2015. Characterization of fruit development and potential health benefits of arrayan (Luma apiculata), a native berry of South America. Food Chem. 96:1239-47. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.10.003.
  57. Fuentes L,Monsalvea L, Morales-Quintana L, Valdenegro M, Martínez JP, Defilippi B, González-Agüero M. 2015.Differential expression of ethylene biosynthesis genes in drupelets and receptacle of raspberry (Rubus idaeus). Journal of Plant Physiology 179 (2015) 100–105
  58. Lida Fuentes, Mónika Valdenegro, Eduardo Caballero, Wendy Franco, Raul Vinet, Juan Pablo Martinez, Carlos Figueroa. “Fruit development and functional properties of arrayan (Luma apiculata), a native berry of Chile”. X Reunión Biología Vegetal Valdivia, 1-4 Diciembre-2015.
  59. Lida Fuentes Viveros, Monika Valdenegro, Juan Pablo Martinez. "Evaluación de la capacidad antioxidante y actividad antimicrobiana de especies del bosque nativo Chileno para proyectar su uso en la agroindustria". Congreso: INNOVACIÓN EN EL SECTOR HORTOFRUTÍCOLA: Una muestra sectorial de la Región Metropolitana. 1 de octubre 2014. CONICYT. Santiago. Chile
  60. María Teresa Pino, Benigno Villalón, Mónica Ozores-Hampton, Paulina Sepúlveda, Patricia Estay, Juan Pablo Martinez, Marisol González.Conference Paper: The 22nd International Pepper Conference 2014. Book of Abstracts. Serie Actas Nº 55. ISSN 0717 - 4829 INIA , Santiago, 152p.The 22nd International Pepper Conference IPC 2014, Viña del Mar Chile; 11/2014
  61. Martínez JP, Muena V, Ruiz R. 2014. Nutrición y fertilización del palto (III) ¿Cuándo y que fuente de fertilizantes aplicar? Informativo INIA La Cruz Nº 25. 2 p. Enero 2014. Centro Regional La Cruz- Ministerio de Agricultura. Región de Valparaíso, Chile
  62. Maricarmen Bernales, Liliam Monsalve, Aníbal Ayala, Juan Pablo Martínez, Mónika Valdenegro, Bruno Defilippi, Mauricio González-Agüero, Lida Fuentes. Possible role of auxin during development and ripening of raspberry fruit (Rubus idaeus cv Heritage). Reunión de Biología Vegetal, La Serena, Chile, 2014.
  63. Lida Fuentes, Liliam Monsalve, Dante Travisany, Juan Pablo Martínez, Mónika Valdenegro, Alejandro Maass, Bruno Defilippi, Mauricio González-Agüero. Molecular changes during development and ripening of raspberry fruit (rubus idaeus cv heritage). Reunión de Biología Vegetal, La Serena, Chile, 1-4 Diciembre 2014.
  64. MARTÍNEZ JP, ARAYA H, ANTÚNEZ A, PERTUZÉ R, FUENTES L, LIZANA C, LUTTS L 2014- Salt stress differently affect growth, water status and antioxidant enzyme activities in Solanum lycopersicum L. and its wild-relative Solanum chilense Dun., Australian Journal of Botany 62: 359-368.
  65. Martinez JP, Muena V, Ruiz R. 2014. Nutrición y Fertilidad en Paltos. Boletín INIA Nº 283, 73p. Instituto de Investigaciones Agropecuarias, La Cruz, Chile.
  66. Lida Fuentes, Liliam Monsalve, Dante Travisany, Aníbal Ayala, Juan Pablo Martínez, Mónika Valdenegro, Alejandro Maass y Bruno Defilippi Transcriptomic approach (RNA-Seq) associated with ethylene biosynthesis and softening process during development and ripening of raspberry fruit (Rubus idaeus cv Heritage). Trabajo pesentado en V Postharvest Unlimited Conference, Chipre June 2014.
  67. Martínez, JP, Fuentes, L., Lizana, C y Lutts, S.Efecto del uso de portainjerto interespecífico entre tomate cultivado (Solanum lycopersicum) y silvestre (Solanum chilense) sobre la productividad y calidad de fruto en tomate Cherry. 65º Congreso Agrónomico, Campus Sur, Universidad de Chile, La Pintana, Chile. 27 al 29 de octubre 2014
  68. MARTINEZ JP, ANTUNEZ R, FUENTES F, SALINAS L, AYALA A. 2013. Porta-injertos en tomate para tolerancia a salinidad y patógenos del suelo. Revista Tierra Adentro Nº 103: 31-36.
  69. SAN MARTIN E, MARTINEZ JP. 2013. Integrantes del PROCISUR analizan oportunidades para INIA en área alimentos. Revista Tierra Adentro Nº 103: 54-56.
  70. Martínez JP, Salinas L, Antúnez A, Ayala A, Fuentes L, Lutts S, Pérez-Alfocea F.2013.EFFECT OF ROOTSTOCK ON GROWTH, PRODUCTIVITY AND FRUIT QUALITY OF CHERRY TOMATO. VIII Reunión de Biología Vegetal, Pucón, Región de la Araucanía, Chile. 2 al 5 Diciembre 2013.
  71. FUENTES L, AYALA A, VALDENEGRO M, FRANCO W, GÓMEZ MG,, MILLON C, MARTÍNEZ JP, FIGUEROA CR. 2013. Capacidad antioxidante y antimicrobial en hojas y frutos de las especies de árboles Peumo (Cryptocarya alba) y Arrayan (Luma apiculata). Tercer Congreso Nacional de Flora Nativa, Campus Antumapu, Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad de Chile, Santiago, Chile, 5-7 septiembre 2013.
  72. Ayala A, Travisany D, Di Genova A, Monsalve L, Martínez JP, Defilippi B, Maass A, Fuentes L. 2013. Transcriptome analysis by RNA-SEQ during delopemnt snd ripening of raspberry fruit (Rubus idaeus cv. Heritage).VIII REunión de Biología Vegetal. Pucón. Región de la Araucanía. Chile. 2 al 5 de Diciembre 2013.
  73. Cristina Martínez Andújar; Alfonso Albacete; Michel Edmond Ghanem; Ascension Martínez Pérez; Juan Pablo Martínez Castillo; Alejandro Antúnez; Francisco Pérez Alfocea.2013.SELECCIÓN DE PORTAINJERTOS DE TOMATE DERIVADOS DE UNA POBLACIÓN RIL (SOLANUM LYCOPERSICUM X S. PENNELLII) BAJO CONDICIONES DE ESTRÉS OSMOTICO/SALINO.VII Congreso Ibérico de Agroingeniería y Ciencias Hortícolas. Madrid, 26-29 de agosto, 2013
  74. Nutrición y fertilización del palto (I) Que aplicar?
  75. Parte II. POrtainjerto en tomate como una barrera contra los patógenos del suelo. 2013. Martínez JP, Fuentes L, Antúnez A, Salinas L, Gozalez V. Tierra Adentro 105: 32-36
  76. Martínez JP, Antúnez A, Pertuzé R,Fuentes L, Palma X, Lutts S, Araya H. 2012. Effect of salinity stress on lycopene concentrations and antioxidant capacity of fruits of wild and cherry tomatoes. SASHS International Congress. Sudáfrica, Enero 2012.
  77. Fuentes L, Martínez JP, Valdenegro M, Rios D, Figueroa C. 2012. Potencial Agroalimentario de especies nativas ¿Un camino hacia el manejo sustentable de nuestra flora nativa? Indualimento Febrero 2012. 6-12
  78. Martínez JP. 2012. Portainjertos: aumento de productividad y compromiso con el medioambiente. Redagricola 46: 62 p.
  79. JUAN-PABLO MARTÍNEZ, ALEJANDRO ANTÚNEZ, RICARDO PERTUZÉ, MARIA DEL PILAR ACOSTA, XIMENA PALMA, LIDA FUENTES, ANIBAL AYALA, HECTOR ARAYA and STANLEY LUTTS (2012). EFFECTS OF SALINE WATER ON WATER STATUS, YIELD AND FRUIT QUALITY OF WILD (SOLANUM CHILENSE) AND DOMESTICATED (SOLANUM LYCOPERSICUM VAR. CERASIFORME) TOMATOES. Experimental Agriculture, 48 , pp 573-586
  80. Martinez, J.P., Antunez, A., Pertuzé, R., Palma, X. and Araya, H. 2012. EFFECT OF SALINE STRESS ON PLANT GROWTH AND LEAF ANTIOXIDANT ACTIVITY OF WILD AND CHERRY CROPPED TOMATO. Acta Hort. (ISHS) 932:313-320 http://www.actahort.org/books/932/932_45.htm
  81. Fuentes L, Martinez JP, Valdenegro M, Franco W, Figueroa C. 2012. Frutos nativos: Fuente de ingredientes bioactivos para creación de los nuevos alimentos saludables.
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